В умовах, коли значно скоротився перелік продукції, що підлягає обов’язкової сертифікації, зменшився й контроль за виробництвом, за якістю та безпекою готової продукції, значно погіршились показники якості харчової продукції.
Діяльність обласної дегустаційної комісії (далі – ОДК) повинна:
- забезпечити додатковий контроль за виробництвом, підвищити якість продукції;
- сприяти розвитку виробництва;
- сприяти іміджу підприємств-виробників у регіоні.
Оцінювання представлених зразків продукції проводять члени дегустаційної комісії, серед яких фахівці харчової галузі, з питань споживчого ринку та цінової політики, Головних управлінь економіки, агропромислового розвитку облдержадміністрації, представники державних територіальних органів (центру стандартизації, обласної санепідемстанції, Управління у справах захисту прав споживачів в Дніпропетровській області і інші).
При розробці та поставки харчової продукції на виробництво та при реєстрації технічних умов на нові види харчової продукції Державні стандарти України ДСТУ 3946-2000 «Система розроблення і поставлення продукції на виробництво. Продукція харчова. Основні положення» та ДСТУ 1.6:2004 «Національна стандартизація. Правила реєстрації нормативних документів» вимагають наявності протоколу дегустаційної комісії.
Першочергова функція ОДК представляти та захищати інтереси пересічних споживачів Дніпропетровської області при затверджені нових видів харчової продукції.